Правилното функциониране на дихателната система е един от основните фактори за цялостното добро състояние на организма. Как можеш да допринесем за нейната грижа? Един от начините е консумирането на правилните храни. Представям ви няколко от тях.


 Жълтък


Яйчният жълтък има високо съдържание на Витамин А, който е изключителен полезен за дихателната система. Той е признат за ключова храна, която се грижи за регенарацията от възпалената лигавица и при други дихателни проблеми като бронхит и астма.
Провитаминът А (който в нашето тяло се трансформира във витамин А) също така може да бъде открит в жълти, червени или оранжеви зеленчуци (морков, тиква) и интензивно зелено (спанак, кресон).


Домати


Доматът съдържа в себе си голямо количество хранителни вещества, сред които е група, позната като каротеноиди. Най-много присъства в него ликопенът, който е повече от 90%.източник на антиоксидант и пази клетките от свободни радикали. Освен това подобрява защитата на кожата когато е изложена на слънце и намалява възможността за поява на белодробни тумори.
Важно е да се подчертае, че докато доматът е полезен и когато се консумира суров, ликопен се усвоява по-добре, когато този зеленчук е сготвен. Препоръчително е да се приготвя  екстра върджин зехтин, защото така се увеличава неговото антиоксидантно действие.
 


Авокадо


Авокадото е много вкусна храна, която може да се консумира почти с всеки друг продукт и във всяко хранене за деня. Освен това съдържа големи дози от Витамин Е.Ако не консумирате този витамин достатъчно често, това ще засили вероятността от възникване на белодробни заболявания.
 Витамин Е функционира заедно с други хранителни вещества. В този смисъл когато взаимодейства с витамин С още повече укрепва имунната система.
Витамин Е може да бъде намерен и в ядки (особено бадеми), маслини, необработен зехтин, сурови семена (тиква, слънчоглед, сусам), спанак, пшеничен зародиш или зеле.


Цитрусови


Цитрусовите храни са изключително разнообразни. Към тях спадат портокалите, мандарините, грейпфрутите, лимоните, лайма и др. Те са най-добрия източник на витамин C, който подобрява защитните сили на организма и тялото и така помага в превенцията на респираторни инфекции.
Паралелно с този процес ускорява регенерация на тъканите и спомага за премахването на токсините. Експертите препоръчват да се поглъщат близо 90 милиграма витамин С на ден, които могат да бъдат открити в чаша сок от портокал, например. В случай, че тези хранителни вещества се включат в диетата, те ще укрепят тялото и имунната система.


Бели меса


Белите меса са много богати на цинк. Цинкът е минерал със силен антиоксидантен ефект. Тази храна осигурява на организма селен, който е един от основните елементи за укрепване на имунната система а тя е пряко свързана с дихателната. Другите храни, които са богати на цинк и селен са миди, ядки, риба, пълнозърнести храни, бирена мая и бобови растения.