Основната роля на имунната система е да предотврати появата на различни вируси и бактерии. Когато се вземат навреме мерки за нейното подсилване, това ни гарантира добро здраве и защитава организма ни.
Бактериите и вирусите имат активност през цялата година и настоящата ситуация не прави изключение. Важно е да сме наясно обаче, че в студените сезони вирусите се разпространяват много по-бързо и лесно и причините са много-струпване на повече хора на едно място, сух или влажен въздух, резки промени в температурата и др. Когато навън е студено кръВОснабдяването е значително по-слабо особено при носа и гърлото и това ги прави податливи към инфекции.


Ако имунната система е слаба и не работи достатъчно ефективно, тя се възстановява доста по-трудно, ето защо трябва да реагираме възможно най-скоро още при първите симптоми.
Как да подсилим ефективно нашата имунната система?


Освен с правилния хранителен режим и физически упражнения, на лице са и още няколко основни фактори, които могат да защитят организма ви.


Миене на ръцете


Редовно мийте ръцете си със сапун и топла вода. Вирусите и бактериите често се предават чрез докосване на дръжките на вратите, банкнотите, кредитните карти и др. В никакъв случай не докосвайте лицето си с ръце. Носете винаги със себе си влажни кърти или дезинфекциращ, почистващ гел.


Пиене на достатъчно течности


Когато се затопля въздуха, лигавиците в областта на гърлото и носа изсъхват. Така се ограничава бариерата пред потенциалните бактерии и вируси. Ето защо е много важно да пиете всеки ден минимум 2 литра вода или чай без захар.


Сауна и редуващи се душове


Смяната на температурата на водата стимулира циркулацията и тялото свиква успешно с тези промени но трябва да внимава за да не възникне настинка.


Физическа активност на открито


Спортувайте на открито или си правете дълги разходки поне три пъти в седмицата. Носете винаги подходящи за целта дрехи и обувки.


Избягвайте алкохол и цигари


Алкохолът има редица вредни ефекти върху организма и по време на интоксикация имунната система не е активна за цели 24 часа. Никотинът значително отслабва функционирането на някои бели кръвни клетки а това от своя страна улеснява патогените,  когато навлязат в организма.


Намалете стресът


Наличието на стрес прави имунната система слаба и носи емоционална нестабилност, която се отразява на цялостното здравословно състояние. Опитвайте се да предотвратите неговата поява с подходяща почивка, редовен сън и различни начини за релаксация.


Стойте по-далеч от тълпите


Рискът да се заразите с инфекции (особено с COVID-19)  по въздушно-капков път е значително се увеличава когато много хора се съберат на едно място. Няма как да се изолирате изцяло, но бъдете изключително внимателни и по възможност избягвайте близък физически контакт-здрависване, прегръдки и тн.Кои са продуктите, които укрепват имунната система?


Основните продукти, които могат да помогнат за укрепването на имунната система са изцяло натурални. Такива са хранителните добавки под формата на капсули, различните видове лечебни сокове, билки и тинктури, напитките с алоe вера, корен от джинджифил, пчелен клей с прополис и др.


Когато сме наясно какви стъпки да предприемам за да имаме винаги здрава имунна система, ние допринасяме както за собственият си пълноценен живот и безопасност , така и за тези на другите около нас. Защото здравето е повече от лична необходимост. То е колективен резултат от отговорни решения и действия.