Смутито представлява гъста напитка, която се получава посредством смилането на различни видове зеленчуци, билки и плодове. Към тези съставки се често се прибавят вода, прясно мляко, мед или ядки.
За първи път наименованието на тази напитка се появява през 30-те години на 20-ти век. В края на 60-те и началото на 70-те години с помощта на активно рекламиране на здравословния начин на живот смутито добива значителна популярност и вече може да бъде намерено във всички магазини и кафенета.
Смутито е една отлична алтернатива на пакетираните сокове, които се предлагат масово в търговската мрежа. За разлика от тях, то съхранява в своя състав редица полезни вещества-микроелементи, витамини и др.
Представяме ви ТОП 5 причини да пием смути всеки ден.


1.Осигурява дневната нужда от консумирането на плодове и зеленчуци
Диетолозите дават препоръка да се консумират ежедневно плодове и зеленчуци. Ако решите да миксирате избраните от вас с блендер ще си осигурите здравословна напитка, която ще ви помогне да си набавите дневното количество от микроелементи и витамини.
 


2. Просто, бързо и удобно
Самото приготвяне на напитката не изисква нито много време, нито особени усилия. Достатъчно е да смесите в купата на уреда почистени и обелени плодовете и зеленчуците, които сте избрали и да се получи еднородна смес.


3.  Няма да бъдете зависими от захарните изделия
В случай, че обичате да консумирате прекалено много сладки неща, то тази напитка е изцяло подходяща за вас. За да не усещате прекалено остра липса в началото, бихте могли да добавяте към него плодови сиропи стига да са в малки количества. Така ще успеете да „излъжете” организма и същевременно да го снабдите с нужните витамини, минерали и други полезни вещества.


4. Спомага за по-добра диета
Ако сте на диета за отслабване и ви трябват качествени и трайни резултати, смутито ще ви помогне да значително да намалите вашето тегло, защото няма високо съдържание на калории, но е достатъчно засищащо и премахва усещането за глад.


5. Действа добре на храносмилането
В наши дни проблемите с храномислането са често срещани като сред най-неприятните са запекът и стомашните разстойства. Една чаша смути преди закуска сутрин ще подобри функционирането на вашата храносмилателна система и неразположенията ще изчезнат въз основа на витамините, влакната и целулозата, които се осигурите на вашия организъм.


6. Отличен избор за детокс
В забързаното ежедневие доста хора прекаляват с вредната храна и лекарствата. По този начин в организма се натрупват токсични вещества, които застрашават здравето. Благодарение на консумацията на смути, вие ще си набавите нужната детоксикация. Предложения за такъв тип смути е да изберете да миксирате зеле, краставици, цветове от глухарче, магданоз, покълнали зърна от пшеница, различни видове билки и кориандър.