Ежедневният прием на Алое Вера в правилно количество, помага за предотвратяването, възстановяването и лечението на около 100 различни заболявания. По-специално:
 
- Предотвратява и намалява артритното възпаление. Той има реновиращ и болкоуспокояващ ефект, като същевременно подобрява кинетичната функция на мускулите и ставите.
- Има фунгицидно и антимикробно действие, като активно действа в случаи на грип, настинки и респираторни инфекции.
- Значително подобрява храносмилането и асимилацията на храните, тъй като регулира чревната флора и функция. В същото време, действа благоприятно за колит и други заболявания, такива като запек, хемороиди, стомашна язва, гастроезофагеална рефлуксна болест и така нататък.
- Силен източник е на 9 витамина (Е, С, А, В1, В2, В3, В6, В12, фолиева киселина), минерали, микроелементи, ензими и аминокиселини, но също така и единственият растителен източник на В12.
- Има подмладяващ и възстановяващ ефект върху кожни лезии (лезии, изгаряния, и т.н.) и кожни заболявания (акне, псориазис, херпес зостер, петна и т.н.)
- Той действа против стареене, тъй като се бори с токсинозата, т.е. свободните радикали на епидермиса, като същевременно предлага отлична хидратация. Подобрява кръвообращението и еластичността на кожата на лицето, като ú придава блясък, подобрява производството на еластин и колагенни влакна.
- Подобрява кръвообращението, главно на ниво малки капиляри, където се обменят кислород и хранителни вещества за нашите клетки.
- Помага за детоксикацията на тялото. Когато нивата на свободните радикали превишават нормалната функция това е катастрофално за нашите клетки. Алое почиства клетките и подобрява тяхната функция.
- Той стимулира и увеличава енергийните нива.
- Грижи се да поддържа здравословно телесно тегло.
- Има противовъзпалителни свойства, които потискат възпалението, възникнало в тялото.
- Той допринася активно за намаляване на повишеното кръвно налягане, холестерола и кръвната захар в случаите на захарен диабет.
- Има антиалергично действие.
- Има принос в стоматологичната и устната хигиена.
Съвместимост
Алое е единствената растителна билка, която е 100% биохимично съвместима с човешкото тяло. Това означава, че тя се състои от същите елементи като нашето тяло. Ето защо ползите варират от човек до човек. Всяко тяло получава от алоето точно това, от което се нуждае (онези, които имат липси), а ненужното се елиминира, без да натоварва тялото ни.
Той е идеален за вегетарианци, пушачи, спортисти, хора на диета, но и за тези, които приемат лекарства. Въпреки това, използването при хроничен здравословен проблем трябва да става под лекарски контрол.
 
Продуктите на Алое Вера не трябва да се приемат във високи дози, защото са концентрирани.