Здравословният начин на живот включва няколко елемента и главният от тях е здравословното хранене. То трябва да бъде добре балансирано, за да може да осигури всички необходими полезни вещества на организма. Но за да бъде наистина пълноценно трябва да се спазват няколко основни принципи. Кои са те?1.    Храната задължително трябва да има високо съдържание на протеини, въглехидрати, мазнини, електролити и витамини и тяхното количествено съотношение да е равно.


2.    Начина на хранене трябва да съвпада с възрастта, начина на живот и вашето физическо състояние.


3.    Консумирайте разнообразна храна и в никакъв случай не се лишавайте от едни или други продукти тъй като това ще доведе до липса на определени вещества и ще се отрази зле на организма ви. Не изключвайте напълно някои храни от менюто си или ако все пак го направите, използвайте хранителни добавки, които да отговарят на тях.


4.    Подбирайте пресни и качествени продукти. Когато става дума за здравословно хранене, не трябва да правите компромиси с храната, която консумирате. Изключете от менюто си всички твърде обработени , полуготови и бързи храни защото те се разграждат от организма доста по-трудно. Приемайте повече пресни плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти.


5.    Консумирайте храната с удоволствие и дъвчете бавно и продължително. Ако успеете да спазите тази препоръка, ще се почувствате по-здрави и тонизирани.


6.    Разпределете храната си през деня оптимално. При повечето хора няма ред в хранителния режим и често това им се отразява негативно. Препоръчва се трикратен прием на храна, при който в закуската се съдържа  20, 25% от общото дневно количество, обядът е добре да бъде 40-45% и останалите 30, 35% да са вечерята. Въпросът дали седмично или дневно разпределение на храната е по-здравословно е спорен, но са на лице ежедневни механизми за приемане на 5,7, 11 и повече хранителни групи.

7.    Забравете за преяждането.
Никога не преяждайте, ако се стремите към истинско здравословно хранене. Консумирайте всеки един продукт с мярка и щом усетите, че сте напълно сити не продължавайте, защото този навик води до редица стомашни проблеми и качване на излишни килограми. За да поддържате своето тегло трябва да приемате и изразходвате само определен брой калории.8.    Не превръщайте  напитките и хранителни добавки с основни елементи при хранене. Известно е, че хранителните добавки спомагат за цялостното здравословно състояние на организма, а плодовите и зеленчукови напитки (сиропи, фрешове, смутита и др.) му осигуряват енергия, тонус, витамини и минерали. Въпреки това, те не могат да заместят основното хранене, ето защо не бива да се консумират за сметка на пропусната закуска, обяд или вечеря.